Lahden Sibelius-festivaalin avajaiskonsertissa 30. elokuuta oltiin Ylioppilaskunnan Laulajien ydinosaamisalueella. Ohjelmassa oli Sibeliusta koko rahan edestä.

Näin Etelä-Suomen Sanomien Auli Särkiö-Pitkänen arvioi YL:n esitystä:

”Ylioppilaskunnan Laulajat olivat sankarina Lahden Sibelius-festivaalin avauksessa. Suomalaiseksi ääneksi vahvasti henkilöityvä, Sibeliuksen mieskuoromusiikin alkuperäisenä esittäjänä toiminut YL oli saanut avajaiskonsertin ensimmäisen puoliskon kokonaan itselleen. Suosittu Rakastava-sarja, harvinaisempi kuororunoelma Veljeni vierailla mailla sekä suomenkielisen musiikin virstanpylväs, mieskuorolaulut opus 18, soivat upeasti huippuiskussa olevan kuoron kajauttamina.

Nuorekkaan iskevästi ja samalla hienostuneesti laulavan YL:n sävykirjo oli koskettavan laaja Rakastavan hyrinöistä Metsämiehen laulun jylyyn. Tenoreiden sointi oli sulokkaan kaunis, joskin sektiosooloissa selvästi epäyhtenäisempi kuin bassojen. Pasi Hyökki kiihdytti kuoron äärimmäisiin tehoihin, Venematkan vinhoista tempoista Sortuneen äänen järkyttyneeseen voimaan. Näiden laulujen kansanrunouden poljennosta inspiroitunut sävelkieli oli luomassa käsitystä suomalaisen kuuloisesta musiikista.”

Lue koko arvio täältä!

Jean Sibeliuksen opus 18 on kiinteä osa suomalaisen mieskuoro-ohjelmiston perustaa. Kantelettaren ja Kalevalan teksteihin sävelletyt upeat kappaleet ovat olleet YL:n ohjelmistoa yli sadan vuoden ajan. Kolmeosainen teos Rakastava on alun perin valmistunut YL:n järjestämään sävellyskilpailuun vuonna 1894. Teos ei voittanut, mutta nousi laulajien ja yleisön suosioon.

Konsertin toisella puoliajalla kuultu Sibeliuksen Kullervo on mieskuoromusiikin järkälemäinen teos. Kapellimestari Dima Slobodeniouk johti Sinfonia Lahtea. Laulusolisteina Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen.